ΝΕΑ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013

  • Δικαίωμα copyright σε τατουάζ.

Η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας έχει απασχολήσει και το χώρο των καλλιτεχνών του τατουάζ, ιδίως στις ΗΠΑ, δημιουργώντας τον προβληματισμό για το ποιος τελικά είναι ο δικαιούχος ενός τατουάζ. Σε άρθρο του περιοδικού Forbes αναφέρεται ότι το ζήτημα προβληματίζει έντονα το διάσημο αθλητικό σύλλογο NFL, καθώς όλο και περισσότεροι αθλητές πρωταγωνιστούν σε διαφημίσεις προϊόντων, ενώ ταυτόχρονα επιδεικνύουν τα τατουάζ που φέρουν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αξιώσεις από τους καλλιτέχνες για τα κέρδη των διαφημίσεων.

Ανάλογο αντικείμενο είχε η δίκη μεταξύ κινηματογραφικού στούντιο και ενός καλλιτέχνη τατουάζ, με αφορμή την ταινία “The Hangover Μέρος 2” όπου το πρόσωπο ηθοποιού της ταινίας έφερε τατουάζ που είχε σχεδιάσει ο καλλιτέχνης στο πρόσωπο του Mike Tyson. Ο καλλιτέχνης αξίωσε τα δικαιώματα στο τατουάζ. Η διαφορά διευθετήθηκε με εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Το ερώτημα είναι, ποιος τελικά έχει δικαιώματα copyright στο τατουάζ; Αυτός στον οποίο έγινε το τατουάζ ή ο καλλιτέχνης του τατουάζ; Η προφανέστερη απάντηση είναι ότι τα δικαιώματα τα έχει ο καλλιτέχνης. Επομένως, κάθε φορά που κάποιος κάνει δημόσια εμφάνιση ενός τατουάζ θα πρέπει να έχει και σχετική άδεια από τον καλλιτέχνη. Η λύση είναι η έγγραφη εκχώρηση του δικαιώματος στο copyright από τον καλλιτέχνη στο πρόσωπο που φέρει το τατουάζ κατά τη στιγμή της δημιουργίας του! Στο μέλλον, λοιπόν οι αθλητές, μέλη διάσημων αθλητικών συλλόγων, πριν συμμετέχουν σε διαφημίσεις με ακάλυπτα τα τατουάζ τους θα πρέπει να προσάγουν απόδειξη στο σύλλογό τους για το ότι τους ανήκει το copyright στα τατουάζ τους, ή ότι υπάρχει κάποια συμφωνία μεταξύ αυτών και του καλλιτέχνη ή ότι έχουν βεβαίωση ότι δε θα ασκηθεί αγωγή από αυτόν.

Πηγή: "Copyright in tattoos in videogames: will a bankruptcy appellate panel tell us all (or at least something)?" Eleonora Rosati, The IPKat, 15/09/2013

  • Παραβίαση του copyright στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το facebook, twitter, instagram κ.α. παρατηρείται συχνότατα χρήστες ν’ αναδημοσιεύουν κείμενα ή φωτογραφίες χωρίς τη συναίνεση του δημιουργού ή κάποια αναφορά σε αυτόν, με αποτέλεσμα την παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων του δημιουργού. Κανείς δεν φανταζόταν όμως ότι αυτό θα συμβεί από έναν Πρόεδρο κράτους.

Ο 38χρονος Πρόεδρος Δημοκρατίας της Τσετσενίας, φανατικός χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ειδικότερα του Instagram, στο οποίο έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 1.600 φωτογραφίες και έχει περισσότερους από 183.000 ακόλουθους, φέρεται να δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό φωτογραφία που τραβήχτηκε από τον Ολλανδό φωτογράφο Herbert Schröer και η οποία απεικονίζει κοπάδι προβάτων που ξεκουράζεται στην κοιλάδα του Chamonix κοντά στο Mont Blanc … αντί για τα βουνά του Καυκάσου στην Τσετσενία. Ο Πρόεδρος δημοσίευσε τη φωτογραφία, αφού προσέθεσε σε αυτή φίλτρο, χωρίς να κάνει καμία αναφορά στη δημιουργό της φωτογραφίας και χωρίς να έχει την άδειά του.

Ο φωτογράφος απευθύνθηκε στην αρμόδια υπηρεσία του Instagram προκειμένου να αξιώσει την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων του. Το Instagram απαίτησε από τον Πρόεδρο να αφαιρέσει από το λογαριασμό του την επίμαχη εικόνα, όπως κι έκανε, και τον προειδοποίησε ότι εάν επαναληφθεί παρόμοια πράξη του στο μέλλον ο λογαριασμός του θα απενεργοποιηθεί.

Θα πρέπει βέβαια και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να παρέχουν πληρέστερη και συνεχή ενημέρωση στους χρήστες τους για τα προβλήματα που πιθανόν να προκύψουν λόγω παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων.

Πηγές: “Copyright dispute meets Chechnya president” Bertrand Sautier, The IPKat, 24/09/2013, http://bigbrowser.blog.lemonde.fr.

Επιστροφή