ΝΕΑ - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013

  • Χρυσά κουνελάκια.

Περισσότερο από μια δεκαετία διήρκεσε η δικαστική διαμάχη μεταξύ της εταιρείας Lindt & Sprüngli, που προέρχεται από κατάστημα ζαχαροπλαστικής στη Ζυρίχη και λειτουργεί από το 1840, και της γερμανικής ανταγωνιστικής εταιρείας κατασκευής σοκολάτας Confiserie Riegelein. Το αντικείμενο της διαμάχης τους δεν ήταν άλλο από τα χρυσά σοκολατένια κουνελάκια, ομολογουμένως παρόμοιας μορφής.

Κατά τη διάρκεια των ημερών του Καθολικού Πάσχα, η ελβετική εταιρεία ζαχαροπλαστικής Lindt ηττήθηκε από τη γερμανική ανταγωνίστρια εταιρεία Riegelein, ενώπιον του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου (Bundesgerichthof, υπόθεση I ZR 72/12) μετά από 12 ολόκληρα χρόνια δικαστικής διαμάχης για την υπόθεση σήματος το «χρυσό κουνελάκι».

Το 2011 το Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο της Φρανκφούρτης (Oberlandesgericht Frankfurt) είχε κρίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος συγχύσεως μεταξύ της διάσημης σοκολάτας «λαγουδάκι» της Lindt (δεξιά επάνω) και της επίσης διάσημης σοκολάτας «κουνελάκι» της Riegelein (αριστερά επάνω), με αιτιολογία ότι το κουνελάκι της Riegelein έχει διαφορετικό χρώμα, δεν έχει κόκκινο φιόγκο και η έκφρασή του είναι χαρούμενη και διαφορετική από την έκφραση του κουνελιού της Lindt. Το Bundesgerichtshof κλήθηκε να αποφασίσει για τρίτη φορά επί της υποθέσεως, για διαδικαστικό πλέον ζήτημα, και τελικώς επικύρωσε την άνω απόφαση του Ανωτάτου Περιφερειακού Δικαστηρίου της Φρανκφούρτης.

Επιπλέον, το 2012, το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ECJ) επικύρωσε απόφαση του OHIM (Γραφείου Εναρμόνισης στην Εσωτερική Αγορά), με την οποία είχε απορριφθεί λόγω ελλείψεως διακριτικού χαρακτήρα η αίτηση της Lindt για καταχώριση σήματος που συνίστατο από την απεικόνιση ενός καθισμένου κουνελιού τυλιγμένου σε φύλλο χρυσού με μια κόκκινη κορδέλα ως παπιγιόν.

Παρά ταύτα, δικαστήριο της Αυστρίας το 2012 έκρινε σε παρόμοια διαμάχη μεταξύ της Lindt και ανταγωνίστριας αυστριακής εταιρείας Hauswirth ότι η δεύτερη δεν μπορούσε πλέον να παράγει και εμπορεύεται κουνελάκια που έμοιαζαν με αυτά της Lindt.

Σε κάθε περίπτωση πάντως και έπειτα από την απόφαση του Γερμανικού Δικαστηρίου που επιτρέπει την ταυτόχρονη πώληση και των δύο προϊόντων κρίνοντας ότι δεν υφίσταται κίνδυνος σύγχυσης, ο Ευρωπαίος καταναλωτής θα είναι ο τελικός κριτής για το ποιο λαγουδάκι προτιμά ανάμεσα στα παραπάνω.

Επιστροφή