ΝΕΑ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011

  • Louboutin κατά Yves Saint Laurent: Δικαστική διαμάχη για το κόκκινο χρώμα

Στο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης προσέφυγε ο γνωστός οίκος παπουτσιών Louboutin προκειμένου να εξασφαλίσει την αποκλειστικότητα στην παραγωγή των γνωστών παπουτσιών που ως κύριο χαρακτηριστικό τους έχουν την κόκκινη εξωτερική σόλα. Αιτία στάθηκε η δημιουργία από τον επίσης γνωστό οίκο Yves Saint Laurent τεσσάρων σχεδίων παπουτσιών το 2011, τα οποία είναι σχέδια παπουτσιών σε κόκκινο χρωματισμό που διαθέτουν και κόκκινη εξωτερική σόλα. Το ίδιο σχέδιο είχε προωθήσει ο οίκος το 2008 σε μπλε χρώμα.

Ο οίκος Louboutin, στην προσπάθεια του να εξασφαλίσει τα πνευματικά δικαιώματα του κόκκινου χρώματος στην εξωτερική σόλα των παπουτσιών, κατέθεσε το 2008 αίτηση για κατοχύρωση σήματος στο Γραφείο Σημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία και έγινε δεκτή. Έτσι από τον Ιανουάριο του 2008, ο οίκος είναι δικαιούχος του υπ' αριθμόν 3.361.597 λεκτικού και περιγραφικού σήματος, γνωστού ως "The Red Sole Mark", για προϊόντα της κλάσεως 25.

Η άρνηση του οίκου Yves Saint Laurent να αποσύρει από την αγορά τη συλλογή των παπουτσιών του με τις κόκκινες σόλες οδήγησε τον οίκο Louboutin στην έγερση αγωγής και κατάθεσης αίτησης για προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα, με νομική βάση την παραβίαση δικαιωμάτων σήματος, την απομίμηση προϊόντος καθώς και τον αθέμιτο ανταγωνισμό, υποστηρίζοντας ότι η χρήση από τον οίκο Yves Saint Laurent της κόκκινης σόλας στα παπούτσια είναι πιθανόν να προκαλέσει σύγχυση και εξαπάτηση του αγοραστικού κοινού. Ζήτησε, μάλιστα, αποζημίωση ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Ο οίκος Yves Saint Laurent υποστήριξε ότι είναι αδιανόητη η εξασφάλιση των πνευματικών δικαιωμάτων σε χρώμα. Πρότεινε μάλιστα την κατάργηση του σήματος της κόκκινης σόλας διότι στερείται διακριτικής, διακοσμητικής και λειτουργικής ικανότητας. Επιπλέον, τόνισε ότι το κόκκινο χρώμα στις σόλες των παπουτσιών του είναι μέρος του σχεδίου του παπουτσιού και δεν χρησιμοποιείται ως διακριτικό σήμα με σκοπό να συνδεθεί ο οίκος Yves Saint Laurent με το χρώμα αυτό στις σόλες των παπουτσιών του. Επισήμανε δε, ότι κατά το παρελθόν είχε κυκλοφορήσει γόβες με χρωματιστά τακούνια και σόλες, ενώ στη φετινή του συλλογή υπάρχει χρώμα σε όλο το παπούτσι και όχι μόνο στις σόλες, όπως σε αυτά του Louboutin. Αναφερόμενος στην ιστορία χρήσης χρωμάτων στα παπούτσια, ο οίκος Yves Saint Laurent αναφέρει ότι: «Οι κόκκινες εξωτερικές σόλες χρησιμοποιούνται συχνά σαν διακοσμητικό χαρακτηριστικό στα υποδήματα, από τα κόκκινα παπούτσια που φορούσε ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΔ΄ το 1600 μέχρι τα κόκκινα παπούτσια που έφεραν πίσω στο σπίτι της την Ντόροθι, την ηρωίδα του "Μάγου του Οζ"» επομένως ο Louboutin δεν μπορεί να έχει την «αποκλειστική» χρήση της κόκκινης σόλας.

Το δικαστήριο της Νέας Υόρκης δικαίωσε τον οίκο Yves Saint Laurent. Χαρακτηριστικά, η απόφαση αναφέρει ότι «στη βιομηχανία της μόδας το χρώμα υπηρετεί καλλωπιστικές και αισθητικές λειτουργίες οι οποίες είναι ζωτικές για τον υγιή ανταγωνισμό, δεν έχει λοιπόν πολλές πιθανότητες ο οίκος Louboutin να αποδείξει ότι η χρήση του κόκκινου χρώματος στη σόλα δικαιούται προστασία σήματος».

Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση, το κόκκινο χρώμα στις σόλες μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα από όποιον επιθυμεί να το χρησιμοποιήσει στα παπούτσια του, αφού στο χώρο της μόδας η ελευθερία στη χρήση χρωμάτων είναι προϋπόθεση της ελευθερίας έκφρασης. Μπορεί σε πολλούς καταναλωτές το κόκκινο χρώμα να είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τον οίκο Louboutin, αλλά αυτό δεν έχει σαν συνέπεια την κατοχύρωση αποκλειστικών πνευματικών δικαιωμάτων χρήσης ενός χρώματος.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Christian Louboutin κατέθεσε έφεση κατά της απόφασης, η εκδίκαση της οποίας αναμένεται προκειμένου να δούμε εάν θα γίνει αποδεκτή η κατοχύρωση ενός χρώματος ως σήματος, γεγονός που ανησυχεί και άλλους μεγάλους οίκους μόδας ή κοσμημάτων, οι οποίοι χρησιμοποιούν ως σήμα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά χρώματα. Για παράδειγμα, ο οίκος Tiffany & Co. έσπευσε να υποστηρίξει τον Christian Louboutin με έκθεσή του που κατέθεσε στις δικαστικές αρχές της Νέας Υόρκης, υποστηρίζοντας ότι ένα συγκεκριμένο χρώμα μπορεί να κατοχυρωθεί ως σήμα.

Κλασσικά παπούτσια του Christian Louboutin Τα επίμαχα παπούτσια του Yves Saint Laurent

Επιστροφή